Γενετικές Εξετάσεις

Η ελληνική νομοθεσία παρέχει ένα από τα πιο φιλικά κανονιστικά πλαίσια στην Ευρώπη για γενετικές εξετάσεις.

  1. Οι γενετικές εξετάσεις για κλινικούς σκοπούς διέπονται από τη Σύμβαση του Οβιέδο και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων -GDPR- (όσον αφορά στην επεξεργασία γενετικών δεδομένων). Τα εργαστήρια πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις, ιδίως με τη διαδικασία της ενημερωμένης συναίνεσης και με τις εγγυήσεις προστασίας δεδομένων, υπό την εποπτεία ενός Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO). Θα πρέπει επίσης να εκθέτουν μια σαφή στρατηγική αναφορικά με την πολιτική των τυχαίων ευρημάτων (incidental findings).
  2. Η Προγεννητική Διάγνωση (PD) για την ανίχνευση γενετικών διαταραχών στα έμβρυα, καθώς επίσης και η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) που προσφέρεται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ρυθμίζονται επίσης από ειδική νομοθεσία. Η έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών γενετικών διαταραχών δικαιολογεί τον τερματισμό της κύησης μέχρι και την 24η εβδομάδα. Η επιλογή εμβρύων in vitro για αναπαραγωγικούς σκοπούς είναι επίσης νόμιμη, σε περιπτώσεις όπου η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση αποκαλύπτει χρωμοσωμικές ή γονιδιακές μεταλλάξεις, που οδηγούν σε σοβαρές παθολογίες. Η ενημερωμένη συναίνεση των μελλοντικών γονέων είναι ουσιαστική προϋπόθεση, σχετίζεται δε με ζητήματα ευθύνης του θεράποντα γυναικολόγου και των βιολόγων που εκτελούν τις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες. Η προστασία των δεδομένων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς οι ευαίσθητες πληροφορίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των εμπλεκόμενων ατόμων.

Οι υπηρεσίες μας: Έχοντας όχι μόνο εμπειρία στην αντιμετώπιση ανακυπτόντων νομικών ζητημάτων κατά τη διεξαγωγή γενετικών εξετάσεων, αλλά και ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας καθώς και σημαντική συμβολή σε ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες, η ομάδα μας παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως:

  • Σχεδιασμό νομικών εντύπων ενημέρωσης και εντύπων συναίνεσης
  • Νομική συμβουλευτική, ιδίως όσον αφορά στην επαγγελματική ευθύνη μαιευτήρων – γυναικολόγων και εμβρυολόγων - βιολόγων
  • Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και υπηρεσίες Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των επιπτώσεων (DPIA)