Ευρεσιτεχνίες στη Βιοιατρική

Η Οδηγία ΕΕ 98/44 για τη νομική προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων (όπως ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο με το π.δ. 321/2001), μαζί με τη γενική νομοθεσία για τις ευρεσιτεχνίες (Σύμβαση TRIPS, ν. 1737/1987), συγκροτούν ένα λεπτομερές νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική, τις Βιολογικές Επιστήμες και τη Βιοτεχνολογία. Εδώ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρεσιτεχνίες σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και μικροοργανισμούς, σε απομόνωση γονιδίων, γονιδιακών ακολουθιών ή άλλων βιολογικών στοιχείων, σε προϊόντα συνθετικής βιολογίας κ.λπ. Ωστόσο, η χορήγηση ευρεσιτεχνιών στη Βιοιατρική έχει κάποια όρια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ευρεσιτεχνίες δεν αναγνωρίζονται για απλές «ανακαλύψεις» φυσικών βιολογικών στοιχείων ή για εφαρμογές που κρίνονται αντίθετες με τη «δημόσια τάξη» ή τα «χρηστά ήθη» (τέτοιες θεωρούνται, π.χ., η αναπαραγωγική κλωνοποίηση στον άνθρωπο, η τροποποίηση του γονιδιώματος αναπαραγωγικών κυττάρων, η χρήση ανθρώπινων εμβρύων για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς, η γονιδιακή τροποποίηση ζώων όταν προκαλεί περιττό πόνο ή ταλαιπωρία σε αυτά κ.λπ.).

Οι υπηρεσίες μας: Μέλη της BioMedLex συνέβαλαν στην εκπόνηση της Γνώμης και Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής προς την Πολιτεία για τις Ευρεσιτεχνίες στη Βιοτεχνολογία. Έχουν επίσης παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις σε συνέδρια Νομικής, Ιατρικής και Βιολογίας από το 2003, ενώ στην ελληνική, εξειδικευμένη στο αντικείμενο βιβλιογραφία διακρίνονται μονογραφίες και μελέτες τους. Οι υπηρεσίες της BioMedLex περιλαμβάνουν:

  • Εκπόνηση αιτήσεων ευρεσιτεχνιών για προϊόντα ή μεθόδους στη Βιοιατρική, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ
  • Νομική συμβουλευτική, ιδίως σε σχέση με τη δυνατότητα ευρεσιτεχνιακής κατοχύρωσης αμφισβητούμενων από νομική ή ηθική άποψη εφευρέσεων